Titicaca meer
Titicaca meer

~~~~Uros eilanden ~~~~

 

 

De drijvende eilanden van Uros zijn gelegen in de baai van Lake Titikaka slechts 14 km. van de stad Puno (20 tot 30 minuten navigatie). De naam UROS stamt af van een etnische groep, op en aan het Titicacameer, die samen leefden in dezelfde tijd, met de Inca, Aymara's en eventueel met oudere beschavingen. Er wordt heden ten dagen aangenomen dat de Uros één van de eerste etnische groepen waren die het Andesgebied bevolkten. Het waren eenvoudige vissers en ze jaagden op vogels. Tot op heden geven ze er de voorkeur aan zich af te sluiten van de meer geavanceerde beschavingen. Hun zoektocht naar dit isolement kan een reden zijn waarom ze besloten om in mobiele huizen van riet op het meer te gaan wonen. Toen Spaanse geschiedschrijvers de Uros tegen het einde van de zestiende eeuw aantroffen, leefden de Uros nog op het meer in kleine rieten boten, die ze gebruikten als drijvende huizen. Slechts sinds de vroege jaren '60, zijn de Uros begonnen met het maken van kleine kunstmatige eilandjes van riet waarop vervolgens hun huizen werden gebouwd. Tegenwoordig is riet nog steeds een erg belangrijk materiaal voor de Uros.

 

 

Ze eten het riet, bouwen er boten en huizen van en voeden de weinige dieren die ze hebben met het riet. Verder gebruiken ze het riet voor het maken van vuur en om te koken. In tegenstelling tot de bewering van vele auteurs, die van mening zijn dat de etnische groep “de Uros” uitgestorven is, heeft een recente studie, gebaseerd op de genetische structuur van groepen die Quechua en Aymara spreken in gebied van het Titicacameer, geconstateerd dat de huidige UROS beschikken over een groot deel van de oorspronkelijke genen van het oude Uros Volk (PhD Fujita en Sandoval, 2002). Vandaag de dag kunnen we dankzij de wijze van leven van de huidige groep een goed beeld vormen van de wijze waarop de oude etnische groep decennia lang leefde. De huidige Uros eilandbewoners zijn echte overlevers en zij streven naar een betere toekomst voor hun kinderen.

 

Vanwege de betere scholing en andere visies en levenswijzen waarmee de kinderen op school in aanraking komen, wordt er aangenomen dat deze laatste generatie, naar alle waarschijnlijkheid niet meer terug zal keren naar de drijvende rieteilanden om aldaar te wonen. Naar alle waarschijnlijkheid komt nog gedurende deze generatie een einde aan de eeuwenoude levenswijze van de Uros en gaat ook deze Cultuur verloren aan de ongebreidelde invloed van de modernisering van de samenleving.

 

Practische informatie

08:45 am: Ophalen Hotel in Puno

09:15 am: Vertrek vanuit het haventje in Puno

10:00 am: Bezoek van 2-3 rieteilanden

12: 30pm: Terug naar het Hotel / Centrum van Puno

 

Tijden en Route

Vertrek: alle dagen

Transport: per Bus/Boot/Te voet

Duur: halve dag

Meenemen

Hoed of pet tegen de felle zon ( 4000 m)

Video of foto camera

Zonnebrandcreme

Comfortabele kleding

Inbegrepen

Ophalen vanuit het hotel

tweetalige gids

Niet inbegrepen

lunch, fooi

Prijs: Afhankelijk van het aantal personen en eventuele bijzondere wensen. Voor meer informatie kunt u ons contacteren via ons contactformulier

 

Uros eilanden

RondreizenPeru émail: rondreizenperu@rondreizenperu.eu

skype: olimpiatoursperu